Mindtuning

Irreële angst

Kleine ruimten beangstigenen je; eigenlijk verwacht altijd daar een paniekaanval te krijgen. Je bent al in een situatie geweest waarin je panisch was. Doodsbang: maar voor wat eigenlijk? Ben je bang om er niet uit te kunnen? Onderzoek de paniek eens op realiteit. Misschien helpen de volgende vragen je:

  • Wat is er precies gebeurd?
  • Hoe groot is de kans dat je opnieuw vast komt te zitten?
  • Ben je met opzet opgesloten?

Als iemand je bewust geregeld heeft opgesloten, heeft dat grote gevolgen. Met relativeren kom je er dan niet. In zo’n geval gaat het veel verder dan claustrofobie: je bent je vertrouwen in anderen kwijt, je hebt een lage dunk van jezelf en misschien denk je zelfs dat je het verdiende om opgesloten te worden.

Jeugdtrauma

Kees is vijfenveertig jaar en claustrofobisch. In zijn jeugd werd hij bijna dagelijks opgesloten in een schuurtje achterin de tuin. Niet omdat Kees een moeilijk kind was, zoals hem meerdere keren is gezegd. De echte reden is dat zijn moeder haar drukke gezin met vier kinderen niet aankon.

Kees heeft hier een trauma aan overgehouden. Hij geeft zichzelf de schuld en denkt dat zijn leven niets waard is. Dat uit zich in een grijs en grauw bestaan. Al jaren werkt hij als boekhouder op een stoffig kantoor. Zijn werk doet hij goed, maar hij beleeft er geen enkel plezier aan.

Hij droomt wel van een ander leven, maar doet niets. Kees durft geen gezin te beginnen. Mócht er al iets ontstaan tussen hem en een vrouw, dan kapt hij het af voordat er iets op kan bloeien. Een relatie is voor hem niet weggelegd.

Zijn claustrofobie uit zich in verschillende vormen. Zo stapt Kees nooit in een lift, doet hij nooit de voordeur op het nachtslot, zijn er in zijn huis zijn zoveel mogelijk muren gesloopt en staan alle deuren open. Ook heeft Kees geen auto en reist hij nooit met het openbaar vervoer. Zijn boodschappen doet hij in het dorp.

Op zaterdag en zondag gaat hij naar de kerk. Zijn sociale leven bestaat enkel uit koffie drinken na de kerkdienst met andere parochianen, in een grote zaal naast de kerk. Zomers gaat hij naar het dorpsfeest. Dat buiten wordt gehouden. Zo is zijn leven.

Nabeschouwing

Je zou denken dat iemand die al zo lang claustrofobie heeft niet meer te helpen is. Toch is het mogelijk om Kees van zijn angst af te helpen. Een belangrijke voorwaarde is dat hij het écht wil. Het toepassen van Mindtuning, zorgt ervoor dat hij een veel positievere en vrolijkere toekomst tegemoet gaat. 

Direct aan de slag
met het oplossen van je probleem?

Dat kan nu ook online!
Klik HIER voor meer info.

Meester over je gedachten

Boek: Meester over je gedachten
De manier waarop jij denkt, bepaalt hoe je functioneert in je werk en privéleven. Soms slaat denken om in piekeren en wordt je blik op de wereld ernstig vertroebeld: depressieve gedachten kunnen leiden tot slapeloosheid, angst en zelfs burn-out.



Blijf in contact

Twitter icon
Facebook icon
LinkedIn icon
Vimeo icon
YouTube icon